Historien om Håndbryg
Med tæt på 100 gennemførte håndbryg er studiekammeraterne Klaus Bang og Michael Harbo det man kalder erfarne håndbryggere.
De har længe haft en fælles passion for øl af høj kvalitet, men de har også begge haft fart på i deres professionelle liv.
Mange vil sige, at der reelt ikke rigtigt har været tid til overs til en hobby der kræver 4-6 timers forholdsvis uafbrudt opmærksomhed ad gangen. At de så alligevel har prioriteret – og fundet – tiden siger måske lidt om dedikationen bag. Når hvert bryg er kostbar tid brugt – så gør man sig umage.

Klaus Bang
En brygger fra Bøvling
Det hele startede en forårsdag i 2002 hvor Klaus’s bror, Bjarke, pressede på for at besøge en barndomsven, John fra Bøvling, der var godt i gang med ølbrygning i lejligheden på Nørrebro. Han var introduceret til håndbrygning af Peter, ligeledes fra Bøvling, der selv var blevet introduceret af …osv.
Bjarke var selv interesseret i at komme i gang med ølbrygning – Klaus tog blot med for at hilse på.
“Johns udstyr bestod af en kæmpe plastikspand, med et varmelegeme fra en gammel vaskemaskine under en falsk bund” fortæller Klaus.
– Mens vi bryggede 50-60 liter engelsk ale, smagte vi Johns håndbryg. Dér var jeg helt solgt! Det ikke bare smagte af øl – det var langt mere velsmagende end det jeg ellers købte i butikkerne.
På vej hjem til Holstebro, med 30 liter engelsk ale-to be i bagagerummet, kunne jeg mærke beslutningen var taget. Det her skal jeg!
– For mig er håndbrygning nærmest blevet en uadskillelig del af mig, som enkelte andre “konstante” i min tilværelse, der dækker noget basalt og giver balance. Som afdrag på taknemmelighedsgælden til min lærermester, har jeg selv i tidens løb introduceret en del af mine venner og bekendte til håndbrygning.
En af dem er studiekammeraten og kollegaen Michael.

Michael Harbo
“For mig startede det hele med at Klaus for en håndfuld år siden, endelig fik introduceret mig til bryggerkunsten”, fortæller Michael.
– Han havde i flere år forsøgt at overtale mig, men jeg havde på ingen måde tid til at gå i gang med en ny hobby. Men Klaus’ begejstring og oprigtige entusiasme var meget smittende.
”Og så er det altså ikke sværere end at lave stempelkaffe…” husker jeg også ret tydeligt, at han oversolgte hele processen lidt med.
– I dag medgiver jeg, at det på ingen måde er en skræmmende proces at få styr på. Alle der vil lære det, kan lære det. Og det burde de. Vi var engang er en stolt øl-nation hvor enhver ordentlig husstand kunne brygge øl. I dag ved lidt for få husejere hvorfor de egentligt har et rum, der kaldes et bryggers.
– Og det at begynde at brygge mit eget øl, åbnede mine øjne for smagselementerne i øllet. Når man kender komponenterne, kan man begynde at skille dem ad. Både egne øl og andres. Det er lidt det samme som når man med vin begynder at kunne skelne druesorterne fra hinanden
Siden jeg begyndte at brygge selv, har det aldrig været det samme at drikke øl igen.
Fra konkurrence øl til fantombryggeri
I mere end 10 år har Klaus fra tid til anden medbragt sine øl til blindsmagning og bedømmelse blandt gode venner i øl og mad fællesskabet Øllogen. Øllet er blevet bedømt på lige fod med indkøbt øl, og det har gang på gang vist sig, at de kvalitets- og smagsmæssigt kunne matche enhver anden øl, indenfor stilarten.
Han har ligeledes 5 år i træk taget medaljer ved DM i håndbryg og i 2016 blev det til guld i to forskellige stilarter, den ene af dem sammen med Michael.
Endelig deltog Klaus i det første EM for håndbryggere i Rom, oktober 2016, med to øl. Det blev ikke til medaljer, men pæne points og en stor oplevelse.
– Efter de to DM guldmedaljer blev det for alvor tydeligt, at der er en lille bagside ved håndbrygningen. Den meget begrænsede mængde. Vi har begge et ret stort netværk og vi var stolte over bedriften, så nyheden blev jo delt. Vi har ikke tal på hvor mange lykønskninger der blev fulgt op med: Glæder os til at smage den!
Det kunne de bare ikke – for øllet var for længst drukket.
Det var en skam, for det var to virkeligt gode øl vi vandt med. Derfor besluttede vi, at succesen forpligtede og at vores øl i hvert fald snildt kunne hamle op sortimentet fra den lokale øl-pusher. Fantombryggeriet Håndbryg begyndte at tage form.

Jonas Skovgaard-Hansen
Klaus’ fætter Jonas, der også har flirtet med håndbrygningen hørte om planerne og bød sig til. Vi havde brug for at kunne sparre med; en der ikke har alle de følelser bundet op på vores eget øl, som vi selv har. En kritisk stemme, men omvendt skulle det også være en vi delte smag og passion med. Jonas havde derudover arbejdet mere end et årti på diverse udskænkningssteder i både indland og udland, så han kunne byde ind med kompetencer vi ikke havde selv. Han var med andre ord det perfekte match – og fantombryggerriet Håndbryg blev skabt.
Vore personlige præferencer:
Klaus – Brown ale, tysk hvede, amerikanske pale ales
Michael – Brown Ale, tysk lager, saison, tysk hvede
Jonas – Red ales, stouts, tysk hvede, brown ale